Pregled aktivnosti BPŠ-VŠSS sa Konferencije u Rio de Žaneiru, Brazil

19. jul 2012.
Pregled aktivnosti BPŠ-VŠSS sa Konferencije u Rio de Žaneiru, Brazil

„Korporativna održivost – inovacije i saradnja za budućnost kakvu želimo“

U periodu od 13. do 22.06.2012. godine, u Rio de Žaneiru u Brazilu, održan je samit „Rio+20“, konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju „Korporativna održivost – inovacije i saradnja za budućnost kakvu želimo“, na kojem su Beogradsku poslovnu školu – Visoku školu strukovnih studija (BPŠ-VŠSS) predstavljali prof. dr Mile Samardžić i Luka Filipović.

Na Konferenciji, organizovanoj u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija A/RES/67/236, na dvadesetogodišnjicu Konferencije u Rio de Žaneiru i desetogodišnjicu skupa u Johanesburgu, definisana je globalna agenda po pitanjima zaštite životne sredine za narednu deceniju. Konferencija je dala novi smer globalnoj ekonomiji, smer održavanja prirodnih resursa koji će omogućiti zadovoljenje globalnih potreba za hranom, vodom i energijom u budućnosti.

U okviru samita „Rio+20“ organizovan je treći po redu „Forum za odgovorno upravljanje obrazovanjem: budućnost kakvu želimo“, koji je na jednom mestu okupio predstavnike svih mreža Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, članice PRIME organizacije za unapređenje visokog obrazovanja, predstavnike akademskih institucija koje u svom radu neguju društveno odgovorno angažovanje, kao i predstavnike korporativnog i nevladinog sektora.

Na glavnoj debati „Foruma za odgovorno upravljanje obrazovanjem: budućnost kakvu želimo“, prof. dr Mile Samardžić kao rešenje za nedopustivu nejednakost između i unutar zemalja istakao je intenziviran i ojačavan dijalog na nivou politika obrazovanja. Esencijalna je komplementarnost nacionalnih i internacionalnih napora za unapređenje kvaliteta obrazovanja sa globalnim strategijama eliminisanja siromaštva i promovisanja učešća u političkom, društvenom i kulturnom životu. Na Forumu je naglašena potreba za prilagođavanjem obrazovnih sadržaja, struktura i metoda uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija kao odgovor na potrebe veće društvene kohezije, poštovanje kulturnih različitosti i otvorenog pristupa znanju. Razvijanjem disciplinarnih, kao i interdisciplinarnih pristupa i kompetencija, uz podržavanje i promovisanje inovacija doprineće razvoju i pripremi pojedinaca za aktivno društveno delovanje otvoreno prema svetu.

Priliku da se sretnu sa evropskim i svetskim mrežama Globalnog dogovora, predstavnici BPŠ-VŠSS iskoristili su za promociju Konferencije evropskih mreža koja će se u oktobru 2012. godine održati u Beogradu. Na inicijativu prof. dr Mileta Samardžića sazvan je okrugli sto predstavnika evropskih lokalnih mreža sa ciljem sumiranja dosadašnjih rezultata. Konstatovano je da postoji realna problematika u funkcionisanju i finansiranju lokalnih mreža koje očekuju da preporuke i smernice dobijaju direktno iz centrale u Njujorku, dok je s druge strane, stav čelnih ljudi iz Njujorka da zadrže neutralnost u odnosu na odluke i eventualne probleme lokalnih mreža. Iz tog razloga je engleska lokalna mreža predložila da se konstituiše zaseban odbor (Bord) lokalnih mreža Evrope, sa zajedničkim ciljem poboljšanja komunikacije, filtriranjem i plasiranjem svih potrebnih informacija centrali u Njujorku.

Primarni zadatak Borda bi bilo pružanje podrške i aktivno učestvovanje u organizaciji godišnjih lokalnih EU konferencija kako bi se lokalnim mrežama Globalnog dogovora omogućila efikasnija promocija u pojedinim zemljama. Predlog koji je usvojen u načelu i sa kojim se složio šef evropskih lokalnih mreža Valid Nagi je da se predsedavanje Bordom rotira po principu domaćina konferencije. Srbiji će pripasti takva uloga već 2012-2013 godine, dok će Španija dobiti predsedavanje Bordom 2013-2014. godine. Ujedno, Madrid će biti domaćin Konferencije lokalnih mreža 2013. godine.

Delegacija iz Srbije, zajedno sa predstavnicima Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Grčke, je učestvovala i u „Side Event-u“ na temu „Zelena ekonomija – dostignuća i perspektiva za budućnost Jadransko-Jonske regije“ održanom u Riocentru. Debatu je otvorio predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, dok je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić predstavio projekat Zelene ekonomije. Ovom događaju prisustvovao je i ministar Vuk Jeremić, predsedavajući Skupštine UN.