Aprilski sastanak Radna grupa za Ciljeve održivog razvoja

04. maj 2020.
Članice lokalne mreže Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija okupile su se u četvrtak 30. aprila, na redovnom aprilskom sastanku Radne grupe za ciljeve održivog razvoja, koji je održan online, na kome su u prvom delu sastanka predstavljene novosti i inicijative pokrenute na globalnom nivou, aktivnosti lokalne mreže i članica tokom COVID-19 krize, dok je drugi deo sastanka protekao u diskusiji članica o posledicama koje je ova kriza izazvala, kontinuitetu i budućnosti poslovanja.

Globalni dogovor Ujedninjenih nacija ove godine obeležava 20 godina postojanja, a centralni događaj kampanje Leaders Summit, koji je trebalo da se održi u junu u Njujorku, biće održan online 15. i 16. juna 2020. godine, dok će se događaj održati na leto 2021. godine. Na ovaj način će znatno veći broj članica moći da učestvuje. Osim ovoga, Globalni dogovor Ujedinjenih nacija, kao odgovor na COVID-19, pokrenuo je nekoliko inicijativa i pozvao sve lokalne mreže i članice da im se priključe. Pokrenuta je serija specijalnih vebinara u okviru UNGC Akademije koji se održavaju svakog utorka, a na kojima predstavnici svetskih insitucija i korporacija govore o posledicama pandemije na poslovanje, položaju ugroženih grupa, ljudskim pravima, položaju žena u vreme krize i predstavljaju dobre prakse iz sveta. Regionalna Akademija će biti održana 12. maja, kada će šest regiona istovremeno govoriti o posledicama i perspektivama krize u različitim delovima sveta. Globalni dogovor UN je takođe pozvao lidere kompanija članica da se priključe globalnoj akciji CEOs Taking Action i snime kratke video poruke o tome kako su njihove kompanije odgovorile na krizu.

Lokalna mreža Globalnog dogovora u Srbiji tokom pandemije kroz svoje kanale redovno informiše članice o odgovoru drugih članica i društveno odgovornih kompanija na krizu. Na taj način mreža širi primere dobre prakse i podstiče druge kompanije da se priključe i pokrenu slične inicijative. Dosadašnji doprinos članica zdravstvenom sistemu u Srbiji je bio više od 180 miliona dinara, namenjenih pre svega nabavci medicinske opreme i respiratora. Kompanije su u skladu sa svojim mogućnostima donirale i svoje proizvode i usluge, poput pripreme obroka za zdravstvene radnike, humanitarnih paketa pomoći za najugroženije članove društva, besplatnog pristupa internetu za određene aktivnosti poput online nastave i slično. Drugi deo sastanka bio je posvećen diskusiji i odgovoru kompanija na krizu, načinu prilagođavanja poslovanja uslovima krize, obezbeđivanju adekvatih uslova za rad zaposlenima koji zbog prirode posla moraju da budu na radnim mestima, posledicama koje će kriza imati na budućnost poslovanja. Kolega Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije i član UO lokalne mreže je vodio diskusiju, na kojoj je istakao da nas u budućnosti čekaju tri krize : ekonomska, zdravstvena i klimatska. Kada se govori o budućnosti, istakao je da ništa na planeti neće biti kao pre, i da je neophodno da već danas počnemo da radimo na izgradnji novog društva.

Predloženo je da Globalni dogovor u Srbiji uputi inicijativu Ujedinjenim nacijama da, kao odgovor na pandemiju korona virusa doda „Prilog 31“ Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, koji bi uključivao univerzalno pravo na zdravo prirodno okruženje, zagarantovano javnim politikama, vođeno održivošću, naučnim činjenicama i tradicionalnim znanjima.