Prvi sastanak mreže Globalnog dogovora

23. februar 2017.
Prvi sastanak mreže Globalnog dogovora

U četvrtak 26. januara 2017. održan je prvi sastanak mreže Globalnog dogovora u prostorijama Privredne komore Srbije pod nazivom „Kako naše organizacije ostvaruju Ciljeve održivog razvoja“.

Svoja iskustva i načine na koje ostvaruju ciljeve održivog razvoja predstavili su:

Miroslava Tešin Popović, koja je u ime Telekoma Srbija predstavila projekte „mts app konkurs“ i „mts startup ubrzanje“. U cilju podsticaja kreativnosti, preduzimljivosti i saradnje među mladima i razvoja društvene odgovornosti Telekoma Srbija pokrenut je projekat „mts app konkurs“. Do sada je realizovano šest konkursnih ciklusa (od 2011. godine); 1700 učenika je pratilo prezentacije, 86 timova je prezentovalo 90 aplikacija, od kojih su najbolje postavljene na Google Play. Projekat mts app konkurs svrstan je u selekciju prestižne evropske CSR organizacije „CSR Europe“ i predstavlja podsticaj razvoju preduzetničkog duha među mladima.

U okviru projekta „mts startup ubrzanje“ ostvarena je saradnja sa udruženjem SEE ICT (Startit centri u Beogradu, Inđiji, Novom Sadu, Vršcu i Majdanpeku…). Za uspešan start preduzetnika u IKT tri najuspešnija tima sa Startap akademije podeliće novčanu nagradu i dobiti mentorsku i savetodavnu podršku zaposlenih u Telekomu Srbija, cloud i internet. Cilj je dugoročna podrška razvoju preduzetničkih timova u IKT.

Uroš Delić je predstavio rezultate rada Fondacije Ana i Vlade Divac. Počevši od 2007. godne uložena su značajna novčana sredstva u podršku ugroženim ljudima i lokalnim zajednicama u Srbiji, unapredili su uslove za život, obrazovanje i rad više od 300,000 osoba; 827 porodica dobilo je novi dom, 723 porodice su dobile sredstva za unapređenje svog biznisa, renovirano je 73 objekata (škola, vrtića i sportskih terena), 382 omladinske inicijative su finansijski podržane.

Predstavnik Udruženja građana “Moj lepi grad“, Srdjan Popović predstavio je projekat “Eko-oaza blok 19a”. Idejno rešenje projekta predviđa oplemenjivanje prostora zelenilom visokog, srednjeg i niskog nivoa, delom oblikovanog, delom zaštitnog karaktera ili pogodnog za boravak dece, mladih i osoba sa invaliditetom, kao i starijih osoba.

– Kreiranje organizovanog prostora za aktivan i pasivan boravak na otvorenom

– Prilaze i staze za šetnju i rekreaciju, uz rešenje problema parkiranja

– Povratak gradskih ptica (vrabaca, gugutki, lasta…) i postavljanje hranilica i pojilica

– Uvođenje vodenih elemenata i navodnjavanja, rasvete i video nadzora

– Stvaranje uslova za odlaganje reciklažnog otpada.

Nakon prezentacija, zamenica predsedavajućeg Radne grupe Olivera Vuković (SeCons) predstavila je prisutnima rad Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja Globalnog dogovora u Srbiji u prošloj godini a zatim pozvala prisutne članice da na sledećem sastanku, koji će biti održan početkom marta t.g., predstave svoja iskustva u načinima ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.