Кonferencija „Kako Ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji“

01. novembar 2017.
Кonferencija „Kako Ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji“

U Privrednoj komori Srbije je održana konferencija „Kako Ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji“. Dogadjaj je organizovao Globalni dogovor u Srbiji u saradnji sa partnerima: Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i UN stalnim koordinatorom u Srbiji.

Skup je otvorio potpredsednik PKS Zoran Vujović koji je istakao da će u Srbiji u narednih 20 godina, u oblasti zaštite životne sredine, biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa. Najveći deo tih sredstava odnosi se na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta, a ukazao da je na građanima i privredi najveći teret prilagođavanja ekološkim zahtevima zbog čega je veoma važno osnaživati i povećavati kapacitete privrede.

Od suštinske važnosti je, po rečima Vujovića, snažnije uključivanje privrede u kreiranje zakona i učešće u javnim raspravama, na čemu PKS insistira. Potpredsednik PKS podseća da je u toku proces tranzicije ka Industriji 4.0, i da u tome Srbija mora da drži korak. „Industrija 4.0 je podjednako značajna za sve u lancu proizvodnje, od velikih internacionalnih kompanija do malih dobavljača“, rekao je potpredsednik PKS-

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović, koja je na čelu Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine (Agenda 2030) napravila je retrospektivu svega što je ta grupa do sada uradila rekavši da je Vlada Srbije ocenila da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja jeste put ka EU.

Od jula meseca, od kada je ona na čelu te grupe, kaže Ðukić Dejanović, prvi zadatak bio je da se utvrdi „gde se to Srbija nalazi i šta bi trebalo još da uradi“ da bi sprovela 17 ciljeva i 169 podciljeva obuhvaćenih tom Agendom.

Predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KPMG Marijana Pavlović, rekla je da Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

„Istraživanja KPMG, koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, pokazalo je da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje“, ukazala je Pavlović.

Ekološka i socijalna pitanja, kao što su klimatske promene, nestašice vode, ljudska prava, sve više će se, ocenjuje Pavlović, smatrati finansijskim, a ne nefinansijskim pitanjima.

„Od kompanija će se očekivati da uključe u svoje izveštaje i ove teme, kao i rizike i pozitivne efekte koje njihovo poslovanje može imati u kratkoročnom i dugoročnom periodu“, rekla je predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji.

Stalni koordinator UN u Srbiji Karla Herši rekla je današnji skup pokazatelj saradnje između civilnog sektora i Vlade, kao i spremnosti i volje Srbije da se implementira Agenda 2030.

Cilj konferencije je da proširi svest o obavezama Srbije u vezi sa Agendom 2030, kao i da poveže različite aktere iz javnog, privatnog i nevladinog sektora koji mogu da doprinesu ostvarenju Ciljeva održivog razvoja u Srbiji, uz poseban osvrt na mogućnosti za finansiranje Ciljeva.

Panel koji je vodio Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije je uz učešće predstavnika sva tri sektora (javnog, nevladinog i privatnog) izneo šta su prepreke u ostvarenju Ciljeva održivosti, koje su mo gućn osti za finansiranje kao i šta su planovi države u vezi sa stvaranjem okvira za održivo poslovanje. Na skupu je istaknuta potreba bolje informisanosti i povezanosti svih aktera od značaja, istaknuta je potreba da se u svako planiranje uključi i model upravljanje rizicima, kao značajan preventivni alat u sprečavanju neželjenih posledica, a bilo je reči i o specifičnim ciljevima kojima se kompanije, pa i nevladine orgnaizacije već dugo bave i koje su dosta napredne u ovom procesu.

U panelu su učestvovali: Sanda Savić iz Hemofarma, Darko Radičanin iz Dostignuća mladih Srbije i Djura Prtljaga iz Kabineta Slavice Djukić Dejanović.