Zapisnik sa četvrtog sastanka Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja Globalnog dogovora u Srbiji, održanog 31. maja 2018. godine u prostorijama Privredne komore Srbije

11. jun 2018.
Zapisnik sa četvrtog sastanka Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja Globalnog dogovora u Srbiji, održanog 31. maja 2018. godine u prostorijama Privredne komore Srbije

Sastanku su prisustvovali: Tijana Koprivica, član Upravnog odbora Globalnog dogovora (Delta Holding), Sonja Jovanović i Stela Zupan (Ernst & Young), Ana Kruna (Vojvođanska banka), Srđan Petrović, Udruženje građana (“Moj lepi grad“), Predrag Todorović (Komercijalna banka), Sanja Panješković (GSK), Dragana Korica (Serbia Green Buiding Counsil), Branislav Bogojević i Marija Ceran (Eso tron doo), Titomir Obradović (Expert Inženjering doo), Sandra Kamberović (Udruženje IOS Hrabri čistač), Minja Marijanski (REC CO SERBIA), Sanja Bunić, Marko Kovačević, Siniša Mitrović i Vidosava Džagić (PKS).

Na četvrtom sastanku RG za promovisanje Ciljeva održivog razvoja Dušan Stokič, rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije, održao je predavanje sa temom “Standardi za održivo poslovanje – doprinos ciljevima održivog razvoja”.

Naglasio je da se standardi bave kvalitetom života i da su njihova primena i koristi za društvo višestruke. Objasnio je ekonomske koristi od primene serije standarda ISO 14000 a zatim mehanizam delovanja EKO označavanja, kao i instrument upravljanja uticajem na životnu sredinu – EMAS. Zatim je govorio o standardu koji daje smernice u vezi sa društvenom odgovornošću – ISO 26000 i sistemu menadžmenta protiv mita – ISO 37001.

Govoreći o cirkularnoj ekonomiji i održivoj nabavci, naglasio je da održiva nabavka predstavlja jedan od klјučnih faktora za prelazak na održivo poslovanje. Smisao razvoja i primene „zelenih” i održivih rešenja ogleda se u smanjenju troškova, povećanju konkurentnosti, minimizaciji upotrebe prirodnih resursa i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu što dovodi do višeg stepena bezbednosti i zdravlјa zaposlenih i korisnika.

Naredni sastanak Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja krajem juna t.g..