Prezentacija mreže Globalni dogovor u Srbiji na skupu „Klima i održivi razvoj: mogućnosti za francuska preduzeća u Srbiji“

08. februar 2018.
Skup „Klima i održivi razvoj: mogućnosti za francuska preduzeća u Srbiji“ koji je organizovala Ambasada Francuske u Srbiji i Francusko-srpska privredna komora, održan je 24. januara 2018. godine u Francuskom institutu uz prisustvo predstavnika francuskih kompanija koje posluju u Srbiji, predstavnika Privredne komore Srbije i prisustvo Biljane Dakić Đorđević, člana UO mreže Globalni dogovor u Srbiji. Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji, predstavio je prisutnima napore koje Francuska sprovodi u želji da bude garant primene Pariskog ugovora o klimatskim promenama i načine da promoviše inovativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena.

Biljana Dakić Đorđević je upoznala prisutne sa mrežom Globalnog dogovora koja je u Srbiji aktivna od 2007. godine. Članice Globalnog dogovora u Srbiji, zapošljavaju preko 70.000 zaposlenih u brojnim kompanijama, nevladinim organizacijama, poslovnim udruženjima, akademskim institucijama i sindikatima. Rad Mreže vodi Upravni odbor koji čini sedam predstavnika iz sva tri sektora koji se trude da svojim angažmanom unaprede rad GD u Srbiji. Ona je naglasila da od usvajanja Agende 2030, poznate pod nazivom Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine, koju su usvojile države članice Ujedinjenih nacija u septembru 2015. godine, Republika Srbija je među prvim državama formirala telo za sprovođenje Agende 2030., ali i obrazovala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine. Naglasila je značaj Ciljeva održivog razvoja i predstavila Plan rada mreže GD u Srbiji za 2018. godinu i pozvala prisutne kompanije da se učlane u mrežu GD u Srbiji.