Održan treći okrugli sto Borba protiv korupcije-kako mi to radimo

27. mart 2015.
Održan treći okrugli sto Borba protiv korupcije-kako mi to radimo

Globalni dogovor u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovao je treću sesiju okruglog stola u vezi sa borbom protiv korupcije. Gordana Tiodorović iz PKS podsetila je da su u prethodnim aktivnostima učestvovale kompanije Bambi, KPMG, Simens Srbija, Jubmes banka, JKP GSP.
Na trećem okruglom stolu predstavnici Narodne banke Srbije i kompanije Ernst&Young Beograd predstavili su svoja interna antikorupc ijska pravila, što je veoma važno s obzirom da zakonodavac nije obavezao privatne kompanije već im je ostavio da same prepoznaju potrebu da izvrše zaštitu od korupcije.
Dr Nataša Tanjević, generalni sekretar Narodne banke Srbije, istakla je da od korupcije nema štetnijeg delovanja po građane, državu i društvo i dodala da je u Srbiji korupcija jedan od najvećih društvenih problema. „Korupcija dovodi do širenja društvene nejednakosti, usporava privredni rast i razvoj, ruši legitimitet institucija i potkopava osnove na kojima se društvo zasniva. To je socijalno patološki fenomen koji je teško uhvatljiv i merljiv“, rekla je Tanjević.
Korupcija se najčešće definiše kao zloupotreba poverenih ovlašćenja u cilju sticanja privatne koristi. Nastaje kada postoje monopoli diskrecionih ovlašćenja, a konkurencija je ono što ubija korupciju. „Monopol i suviše moći u rukama pojedinca stvaraju široki prostor za diskreciono odlučivanje, akada nedostaje odgovornost i transparentnost, dolazi do pojave korupcije“, rekla je Nataša Tanjević.
Ona je istakla da korupcija pogađa sve zemlje, a najviše zemlje u razvoju zbog siromaštva, nepostojanje demokratskog društva, nedostatka zakona, pravila i propisa, konkurencije, nedostatka odgovornosti kao i institucije koja vrši nadzor, ali pre svega ličnog integriteta i profesionalne etike, istaknuto je na okruglom stolu u PKS.
Predsatvnici Ernst and Young su prezentovali interna akta ove kompanije, kao i način na koji se štite od pojave korupcije . Predstavili su i rad Odeljenja za forenzičku reviziju i načine provere privrednih društava prema zahtevima svojih klijenata.
Marijana Pavlović, predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora Srbije pozvala je kompanije da se učlane u najveću svetsku inicijativu društveno odgovornih kompanija – Globalni dogovor.