Nova agenda za održivi razvoj

06. jul 2015.
Nova agenda za održivi razvoj

U prostorijama Privredne komore Srbije u organizaciji mreže Globalni dogovor u Srbiji, UNDP i Ministarstva spoljnih poslova privrednicima su predstavljeni novi Ciljevi održivog razvoja, koji će se realizovati u narednih petnaest godina.

Novu agendu slediće sve zemlje u svetu i ozvaničiće je na sednici Generalne skupštine UN planiranoj za kraj septembra 2015. godine, koju će u ime Srbije potpisati Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije. Novih 17 osnovnih i 169 specifičnih globalnih ciljeva održivog razvoja postaće vodič za politiku i finansiranje u narednih 15 godina, počevši sa istorijskim obećanjem da se siromaštvo okonča.

Neki od najvažnijih ciljeva su iskorenjivanje gladi, ostvarivanjenje rodne ravnopravnosti, unapređenje zdravstva i pristup obrazovanju za svako dete.

Nova razvojna agenda promovisaće miroljubiva društva, stvarati bolje poslove i suočiti se sa ekološkim izazovima današnjice – prvenstveno klimatskim promenama. Na konferenciji su govorili Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, ambasador Dragan Županjevac, koordinator za ECOSOG i ekonomske odnose u Ministarstvu spoljnih poslova RS, Odeljenje za UN, Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji i Siniša Mitrović, član UO Globalnog dogovora iz Privredne komore Srbije.

Ciljevi odrzivog razvoja