ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA GLOBALNOG DOGOVORA U SRBIJI

24. decembar 2021.
Godišnja skupština Globalnog dogovora u Srbiji održana je u sredu 22. decembra, u hibridnom formatu, u Delta Holdingu i paralelno na Zoom platformi. Na samom početku Skupštine, članice je pozdravila Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj u Delta Holdingu, koja je istakla zadovoljstvo što Delta Holding podržava rad lokalne mreže, kojom takođe i predsedava. Nakon toga, obratila se stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob, koja je naglasila ulogu privatnog sektora u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i promociji Deset principa Globalnog dogovora.

Formalni deo Godišnje skupštine započeo je predstavljanjem i usvajanjem Izveštaja o radu lokalne mreže za 2021. godinu. Izveštaj je predstavila Tijana Koprivica, predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora u Srbiji i direktorka za održivo poslovanje u Delta Holdingu, koja je istakla najvažnije realizovane aktivnosti, uključujući organizaciju i učešće na brojnim panelima na temu održivog razvoja, ali i učešće u nekoliko globalnih događaja i inicijativa – Leaders Summit, Ring the Bell for Gender Equality, SDG Ambition, Target Gender Equality, publikacija „The Future is Green and Inclusive“.

Alexandra Tarazi, iz centale UN Global Compact-a, uključila se onlajn, i članicama Globalnog dogovora u Srbiji predstavila je novi poslovni model UN Global Compact-a, koji će početi da se primenjuje od 2022. godine za nove članice, odnosno od 2023. godine za postojeće članice. Tom prilikom je takođe istakla najvažnije pravce strategije Globalnog dogovora za period od 2021. do 2023. godine, ali i najavila promene u formatu Izveštaja o napretku.

Tijana Janković iz Sekretarijata Globalnog dogovora u Srbiji je predstavila predlog plana rada za 2022. godinu, sa fokusom na učešće u globalnim inicijativama i proširivanje članstva. Uz predlog plana rada, članicama je izložen i predlog za uvođenje lokalnih članarina, koji se odnosi na poslovne članice koje nisu u obavezi plaćanja globalnih članarina.

Godišnja skupština je završena panelom „Globalni trendovi u održivom razvoju“, na kome su panelistkinje Sonja Konakov Svirčev iz Erste Banke, Ana Pavlović iz kompanije Arup i Teodora Pasulj iz kompanije PwC Srbija, govorile o značaju kontinuirane edukacije, uticaju grupnih ciljeva na lokalne strategije održivog razvoja, ESG pristupu i prioritetima u narednom periodu.

Realizaciju Godišnje skupštine Globalnog dogovora u Srbiji podržali su Delta Delta Holding i Banca Intesa.