Zapisnik sa drugog sastanka Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja Globalnog dogovora u Srbiji

10. april 2018.
Sastanak je održan 29. marta 2018. godine u prostorijama Telenora

Sastanku su prisustvovali: Natalia Pribojan, član Upravnog odbora Globalnog dogovora (Telenor d.o.o.), Zorica Negojević i Isidora Orlović Mašić (Narodna banka Srbije), , Sonja Konakov Svirčev (Erste Bank a.d.), Jovan Protić (ILO), Duška Dimović (WWF Adria), Srđan Petrović, Udruženje građana (“Moj lepi grad“), Una Stanimirović (VIP) i Jelena Gošić Centra za demokratiju, Jelena Rakić (Divac fondacija), Ana Knežević (Evo Ruka), Dušica Jeleč (Centar za unapređenje društva).

Na drugom sastanku RG za promovisanje Ciljeva održivog razvoja, svoja iskustva o tome kako promovišu cilj 10 – smanje nejednakosti, i u okviru njega položaj osoba sa invaliditetom, predstavili su predstavnici:

Divac fondacije
Centra za unapređenje društva i
Evo ruke.

Natalija Pribojan, član Upravnog odbora Globalnog dogovora, upoznala je prisutne goste sa načinom rada Mreže Globalni dogovor u Srbiji i Radne grupe za promociju Cilјeva održivog razvoja, a zatim zamolila goste da predstave načine na koji oni promovišu UN Cilj 10. – temu smanjenja nejednakosti, kroz položaj osoba sa invaliditetom.

Učesnici sastanka podelili su svoj pristup promovisanju smanjenja nejednakosti.

Centar za unapređenje društva predstavio je internet i mobilnu aplikaciju Korak za dostupan Beograd. Aplikacija podrazumeva lako preglednu bazu informacija o pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom, čime je njihovo kretanje i svakodnevno snalaženje olakšano. Predstvanica Divac fondacije prezentovala je projekat „Da rastemo srećni” namenjen unapređenju uslova za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju. Cilj projekta je da kroz nabavku opreme i rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, deca dobiju jednake šanse za bolje obrazovanje i učenje. Inkluzivnog centar „Evo Ruka” predstavio je celokupan angažman ovog udruženja roditelja i prijatelja dece sa smetnjama u razvoju. Osnovni cilj udruženja je negovanje društvenog aktivizam i povezivanje zajednice u cilju pružanja konkretne pomoći porodicama, deci i razvoju pozitivnih inkluzivnih praksi.

Tokom prezentacija svi učesnici su uzeli aktivno učešće u razmeni mišljenja i sikustava.

Naredni sastanak Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja krajem aprila t.g..