U toku pripreme za „World Cleanup Day“

21. mart 2017.
U toku pripreme za „World Cleanup Day“

Usled velikih klimatskih promena, danas smo svedoci porasta temperature, koja dovodi do zagađenja atmosfere i pojave „staklene bašte“. Zato, ovo nije problem samo Srbije, već globalni problem

Na drugom sastanku Radne grupe za promociju Ciljeva održivog razvoja, u okviru mreže Globalnog dogovora u Srbiji, predstavnici organizacije najvećeg ekološkog projekta na području Srbije „Let’s do it! Serbia“ informisali su članove Radne grupe o dugoročnim fazama pripreme događaja „World Cleanup Day“ koji će se održati 15. septembra 2018. godine. „Let’s do it! Serbia“ organizuje veliku volontersku akciju koja se održava 14.maja 2017. godine na području cele Srbije, u cilju podizanja ekološke svesti građanja i poboljšanja životne sredine u Srbiji. Ova akcija, kako su objasnili, odvijaće se u tri etape. Najpre će se formirati tim volontera koji će obavljati logističku i marketinšku podršku akcije. Druga faza podrazumeva mapiranje svih nelegalnih deponija na području Srbije, a završna faza podrazumeva uklanjanje ilegalnih deponija, čišćenje zelenih površina i zaštićenih područja, u cilju smanjenja zagađenosti i povećanja svesti građana o čuvanju životne sredine.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Specijalnog rezervata prirode Uvac koji su članovima Radne grupe održali rezentaciju o prirodnim potencijalima ovog dela Srbije i ukazali na važnosti njihovog očuvanja.
Članovi Radne grupe i predstavnici organizacije „Let’s do it! Serbia“ i Specijalnog rezervata prirode Uvac istakli su značaj zaštite životne sredine, koja bi trebalo da bude jedna od glavnih tema svakog društva, s obzirom da istraživanja ukazuju na neraskidivu vezu klimatskih promena i sektora energetike, saobraćaja, industrije.
Klima se na zemlji menjala, i danas smo svedoci porasta temperature, koja dovodi do zagađenja atmosfere i pojavu „ staklene bašte“. Zato, ovo nije problem samo Srbije, već globalni problem“, zaključili su članovi Radne grupe.