Održan skup evropskih mreža Globalnog dogovora u Rimu, 26-28.10.2011

08. novembar 2011.
Održan skup evropskih mreža Globalnog dogovora u Rimu, 26-28.10.2011

Skup evropskih mreža Globalnog dogovora održan je u Rimu od 26.-28. oktobra 2011. godine, a sastojao se od regionalnog sastanka i konferencije o održivosti-obe sa temama fokusiranim na Rio+20, kao i treninga i godišnjeg sastanka italijanske mreže Globalnog dogovora. Konferencija o održivosti nazvana Public-Private Joint Efforts Towards Rio+20 bila je organizovana od strane italijanskog Ministarstva spoljnih poslova kao i italijanske mreže Globalnog dogovora. Konferenciji je prisustvovalo oko 150 učesnika, uključujući lokalne mreže GD-a, italijanske firme i nevladine organizacije. Na konferenciji je predstavljena i publikacija, koja predstavlja zbirku primera dobre prakse kompanija-članica Globalnog dogovora, odnosno njihovih projekata i inicijativa u oblasti održivog razvoja. Publikacija obuhvata 49 primera iz 15 evropskih zemalja, sa čak 5 primera iz Srbije (Erste banka, Eurobanka EFG, Lafarž BFC, Banka Intesa i Delta holding), a možete je preuzeti putem linka: The European UN Global Compact Companies Towards Rio+20: A Best Practices Collection

Tokom regionalnog sastanka lokalnih mreža u Evropi učesnici su diskutovali o pripremama za Rio+20, saznali su o nedavnim aktivnostima kancelarije Globalnog dogovora u Njujorku, identifikovali su pitanja i izazove, kao i primere najbolje prakse u Evropi. Sastanku je prisustvovalo 40 predstavnika iz 18 lokalnih mreža:Rusija, Belgija, Grčka, Litvanija, Nemačka, Turska, Italija, Švajcarska, Srbija, Ukrajina, Holandija, Francuska, Španija, Nordijske zemlje, Velika Britanija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Trening na temu Izveštaj o napretku i menadžement modeli bio je održan sa posebnim osvrtom na primeni desetog principa Globalnog dogovora o antikorupciji, a treningu je prisustvovalo oko 50 učesnika. Na kraju, italijanska mreža je održala i godišnji sastanak gde je izabran novi Upravni odbor.