Osnivanje Globalnog dogovora u Srbiji

Kao odgovor na rastući interes za društveno odgovornim poslovanjem, 6. decembra 2007. godine u prostorijama Narodne banke Srbije u Beogradu, kancelarija UNDP u Srbiji i Narodna banka Srbije promovisali su inicijativu Ujedinjenih nacija za unapređnje društveno odgovornog poslovanja pod nazivom „Globalni dogovor“. Na taj način i Srbija se priključila najmasovnijem dobrovoljnom udruženju u svetu posvećenom društveno odgovornom poslovanju, koje uključuje više od 8.700 učesnika i interesnih grupa iz više od 130 zemalja. Promovisanju Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija prisustvovao je veliki broj predstavnika vladinog i nevladinog sektora, kompanija, organizacija civilnog društva i akademskih institucija.

Tom prilikom Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija pristupile su i prve kompanije: BFC Lafarge, Holcim, Deloitte i Cisco System; banke: Eurobank EFG, Pireaus Banka, Societe Generale Banka i Credite Agricole-Meridian Banka; kao i nevladina organizacija SMart Kolektiv.

U međuvremenu mreži Globalnog dogovora u Srbiji je pristupilo više od 70 članica posvećenih principima društveno odgovornog poslovanja.